You are currently viewing Zümix Virágporpótló takarmányok tudományos hátteréről

Zümix Virágporpótló takarmányok tudományos hátteréről

Az élőlények szervezete az evolúció során alkalmazkodott környezetükhöz, táplálék bevitelhez és annak a lehető leghatékonyabb felhasználásához. Ezzel a méhek is így vannak, táplálkozásuk során virágport és nektárt/mézet fogyasztanak és propolisszal dolgoznak, amik együttes komponensei a méhek szervezetében felszívódva teszik a családot erőssé.

A virágpor tartalmaz különböző emésztő enzimeket, amik segítenek lebontani a méheknek például a fehérjéket aminosavakká, zsírsav észtereket zsírsavakká, valamint a polifenolokat (melyek megtalálhatóak a propoliszban, nektárban és virágporban) antimikrobiális hatású anyagokká.

Ha ezek az enzimek nincsenek meg megfelelő mennyiségben (tehát a jó emésztés feltételi nincsenek meg) és hiányoznak az antibakteriális anyagok, akkor a család legyengül, ami könnyen hasmenéshez vagy egyéb méhbetegségekhez vezethet, valamint az egyedek élettartalma rövidülni fog.

A megfelelő táplálék kiegészítés

Ezen lehet segíteni a megfelelő táplálék kiegészítéssel, ha a lepények pl. megfelelő mennyiségű fehérjéket, aminosavakat, C-vitamint (méhek élethosszát növeli), olajokat, ásványi sókat és fruktózt, dextrózt is tartalmaznak. A méhek táplálkozása a fentiek hiánytalan meglétével és megfelelő vízfogyasztással válik kiegyensúlyozottá, ami a tökéletes fejlődést biztosítja.

Kísérleteink során optimáltuk az évszaknak és hőmérsékletnek megfelelő tápanyagszükségleteket és fajtákat.

Fehérjeforrásként kipróbáltunk szójalisztet, szója fehérje izolátumot, sörélesztőt, valamint rizs, borsó, búza, kukorica és tejfehérjéket. Továbbá különböző módon formulázott, méhek számára esszenciális, tehát nélkülözhetetlen aminosavak, extra C-vitamin, multivitamin és ásványi só mennyiségeket is kipróbáltunk. A fehérjés lepények a méhkenyérhez hasonló magas fehérje tartalommal vannak ellátva.

Kulcs dolog a táplálkozásban az adott idő alatt bevitt
tápanyagok\hatóanyagok mennyisége

Annak, hogy a hatóanyag eljusson a méhek szervezetébe és megfelelően kifejtse hatását, a jó felszívódáson kívül az kell, hogy sokat egyenek belőle, tehát ízletes legyen és könnyen fogyasztható, megfelelően puha.

Tapasztalataink alapján a szójaliszt tartalmú lepényeket kedvelték leginkább a méhek, valamint fejlődesük is a szójalisztet tartalmazó lepényektől volt a legjobb, a többi fehérjeforrással összehasonlítva, valószínűleg ízvilága és egyedi olaj, rost tartalma miatt.

Szójaliszt és toxikus cukrok:

Sokan félnek attól, hogy a szójaliszt tartalmaz a méhek számara toxikus cukrokat (Raffinose, Stachyose). Ez ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot, mivel ezek a cukrok nem toxikusak, hanem a méhek (az emberekhez hasonlóan) nem tudják emészteni őket, ami nagy mennyiségű fogyasztásuk esetén hasmenéshez vezethet. Ezeknek a cukroknak még akkor sincs jelentős negatív hatása ha valaki tiszta szójalisztet hordat el a méhcsaládjaival, mivel ezt a technológiát is nagyon régóta és sokan használják jó eredményekkel. Magában a szójalisztben is a teljes szénhidrát mennyiségnek csak egy kis részét alkotják, ezért lepényekben negatív hatásuk még kevésbé fog érvényesülni, mivel bennük cukorral jócskan kihígított szójaliszt van, így a az említett cukrokból még kevesebb fog egyszerre eljutni a méhekhez, ami abban a koncentrációban nem veszélyes rájuk. Érdemes még megemlíteni azt, hogy ezek a cukrok más növéyekben is megtalálhatóak, így a méhek nem csak a szójaliszten keresztül találkoznak velük.

Szójaliszttel kapcsolatban felmerült rossz tapasztalatok még abból is származhatnak, hogy bizonyos gyártástechnológiával készült termékek ártalmasabbak lehetnek a méhekre, mint mások.

Az általunk alkalmazott szójaliszt kiváló minőségét és megfelelő szemcseméretét laborvizsgálatok igazolják, valamint a méhcsaládok kiváló fejlődése

Tapasztalataink alapján a legjobb lepényeink fejlődési eredményei összevethetők a csak virágport tartalmazó lepényekkel kapott eredményekkel, árban viszont jóval kedvezőbbek.

Minden alapanyagunk emberi fogyasztásra szánt termék, ami mutatja minőségüket. Árainkat mindig a lehető legkedvezőbben tudjuk alakítani, mivel nagy tételben, olcsóbban vásárlunk alapanyagokat és gépeink kapacitásával nagy mennyiségeket tudunk egyszerre elkészíteni.

Bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.