You are currently viewing Zümix Mézelő Méhtakarmányok és ajánlott alkalmazásuk

Zümix Mézelő Méhtakarmányok és ajánlott alkalmazásuk

Ezúton szeretném bemutatni a Bee-Doki Mezőberény méhészeti táplálék kiegészítőket gyártó vállalkozás termékeit és az ajánlott felhasználásukat. A vállakozást alapító méhészek több év szakmai tapasztalatával, jómagam pedig méhészeti és vegyészdoktori tudásommal is hozzá tudok járulni a legkiválóbb lepények kidolgozásához.

A méhészeti szezon kezdetén:

Koratavasszal érdemes elkezdeni a méhcsaládok serkentését, de mindenképpen át kell gondolni, mit is adjunk nekik. Indításra alkalmas például a Nomera Bio nonosz tartalmú nozema megelőzésére szolgáló lepény és a Zümix Natur\Vitaminos cukorlepény is amelyek élelem pótlásra kiválóan alkalmasak és serkentik a családot, de főleg olyan családnak ajánlott, aminek bőséges viragporkészlete van, ami remélhetőleg ki is tart az első jelentősebb hordásig, így az biztosítja a megfelelő fehérjeforrást a fiasítás gondozásához.

A méhcsaládok fejlődésének fenntartása érdekében:

ajánljuk a NAF Varroa Bio méhtakarmányt, ami az élelempótláson kívül NAF tartalma miatt alkalmas atka gyérítésre is.

Azoknak a családoknak, amelyek virágporkészlete nem bőseges, vagy későn tudják megkezdeni a hordását, esetleg egy viragporszegény növénykultúra (pl akác hordás) után a fiasítás intenzív fejlődéséhez szükség van fehérje pótlásra, ami a méhpempő képződését serkenti, vagy ha egyszerűen biztosra akarunk menni a család megfelelő tápanyag ellátását illetően, érdemes beruházni a Zümix fehérje tartalmú lepényeire, amelyek szabad aminosavakat is tartalmaznak. A méhek, az emberekhez hasonlóan a fehérjét építőelemekre, aminosavakra bontják emésztés közben különböző hatásfokkal, majd az aminosavak hasznosulnak a szervezetükben, ezért fehérjés lepényeinkhez szabad aminosavakat is hozzáadtunk a hatékonyabb tápanyagellatás érdekében. Minden viragpor pótló lepényünk extra C-vitamint is tartalmaz, ami a méhek élethosszát növeli, valamint multivitamin komplexet és ásvanyianyagokat is.

A fehérje pótló méhtakarmányok egyre népszerűbbek nemcsak tavasszal, hanem a szezon bármely virágporhiányos szakaszában, akár akáchordás után, augusztusban vagy betelelés előtt is.

A február végi serkentést érdemes kezdeni könnyen és gyorsan fogyasztható lepények beadásával. Nagy és kisebb családoknak egyaránt érdemes a Zümix 6.5% fehérjetartalmú lepényeket adni. Ezt a méhek gyorsan elhordják magas cukortartalma miatt. Szabad aminosav, vitamin es ásványianyag tartalma pedig segíti a család fejlődését. Ez a lepény kiváló fejlődési eredményeket biztosít a családoknak és az év bármely szakaszában alkalmazható.

Szintén kiváló a Zümix EXTRA Aminosavas lepény. A leggyengébb családoknak is javasolt, a méhek szívesen fogyasztják és nagyon gyorsan elhordják, könnyen emésztik, ezert a kiváló fejlődés garantált. A teljes aminosav spektrum miatt nagyon alkalmas a fiasítás nevelésére, serkentésre és anyanevelő kiskaptárakba, starter családoknak vagy téli élelem pótlásra is ajánlott.

Mikor a tartós jóidő már beköszöntött és a család fejlődésnek indult, nagy családoknak (10-12 NB kereten) lehet adni a 13% fehérjetartalmú lepényt. Ajánlott úgy, hogy a kilós lepényt kettévágjuk és egyszerre csak fél kilót adunk be, mivel magas beltartalma miatt lassan hordják a méhek, ezért kisebb családok nehezen birkózhatnak meg vele, viszont az erősebb családoknak kiváló fehérjeforrás lehet.

Bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.